Sosyal Ağlara Dair

Sosyal Ağlara DairTwitter’ın en güzel yanlarından biri her türlü paylaşımı rahatça yapabiliyor, tabiri caizse rahat rahat saçmalayabiliyor olmak. Bir nevi sinema gibi, isteyen gidip bilet alıp izler, istemeyen izlemez. (Yani Zeki Müren de bizi görmeyecek.) Ama Facebook öyle değil, daha interaktif bir yapıya sahip ve orada yaptığım paylaşımlar yüzlerce kişinin akışında yer alıyor düşüncesi bünyemde bir parça kaygı yaratıyor. (Evet psikolojik sorunlarım olduğu doğrudur:)

Nihayetinde oldukça farklı demografik çeşitliliği barındıran bir çevreye sahibim ve herkesin Facebook akışını olup olmadık paylaşımlarla ‘kirletmek’ten mümkün olduğunca kaçınmaya çalışıyorum. Oradakilerle yetinmeyen sosyal medya canavarı arkadaşlarımla zaten Twitter’da daha yoğun iletişim halindeyiz.

Google Plus ise hep hayalini kurduğum fakat yeteri kadar tutmayan, pek çoklarının tabiriyle resmen bir ‘hayalet kasaba’ gibi. Oysa oradaki sistemi daha verimli buluyorum, ama nerede hareket orada bereket hesabı, pek çokları Google Plus’ın adını bile duymamışken Facebook en az İnternet kadar bilinen bir kelime ve bu sektörün yapı taşı olmuş durumda.

Daha spesifik alanlarda spesifik oyuncular da mevcut, örneğin Linkedin iş dünyasının en popüler sosyal ağı olmuş durumda. Instagram ise IOS sonrası Android sürümünü de çıkarmasıyla muazzam büyüme yaşayan en popüler fotoğraf paylaşım uygulaması haline geldi, ki ondan daha iyileri olduğu halde yine de bilinirlik ve popülarite en cazip kılan unsurlardan olmakta. Foursquare için de şuan rakipsiz bir ‘yer bildirim’ programı diyebiliriz.

Sivrilen bir oyuncuyu diğer oyuncu bünyesine katarak (Bkz. Facebook’un Friendfeed ve Instagram’ı, Google’ın YouTube‘u alması.) birleşmeler ve büyümeler gerçekleştiği için bu alanda güçlü oyunculara rakip olmak zor gibi duruyor. e-Ticaret siteleri arttıktan sonra önce fırsat siteleri doğdu, ardından da fırsat sitelerindeki kampanyaları bir arada sunan siteler; bu strateji sosyal ağlar için de izlenmeye çalışılsa da bahsettiğim birleşmeler olduğu için ortaya pek de tutulup kullanılan ürünler çıkmadı.

Bakalım bundan sonra sosyal ağlar nereye doğru ilerleyecek.