Ortak ATM dönemi

atmTürkiye’de ortak ATM dönemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren başladı. 2 yıl süren proje çalışmaları sonucunda Avrupa’da ilk kez Türkiye’de gerçekleşen uygulama ile ATM’lerin işlem hacmi artacak ve ekonomisine 300 milyon dolarlık katkı sağlanacak. Türkiye ATM sayısı büyümesinde Avrupa’da birinci; 44 milyon kredi kartı ve 61 milyon banka kartı bulunmaktadır.

20.yy’ın en büyük 100 icadından biri olarak kabul edilen ATM’nin açılımı “automated teller machine“dir. Türkçe’ye otomatik para çekme makinesi olarak geçmiştir. Dünyada ilk kez Citibank’ın kullandığı ATM, Türkiye’de İşbankası tarafından “Bankamatik” adıyla kullanılmaya başlanmış ve diğer ürünlerde olduğu gibi (bkz. Sana, Selpak, Nescafe vb.) halk arasında tüm ATM’ler Bankamatik olarak anılmaya başlanmıştır.

Bu projeyle birlikte Ortak Nokta ve Altın Nokta uygulamaları da sona ermiş oldu. Her bankanın ücretlendirme politikası ise ayrı olacak. Ülke çapındaki yaygınlıkları değiştiğinden dolayı ATM sayısı çok olan bankaların komisyonları haliyle kısıtlı sayıda ATM’si bulunan bankalarla aynı olmayacak. Örneğin T.İşbankası müşterileri diğer ATM’leri kullandıklarında bakiye sorgulama tutarı olarak 0.25 TL komisyon ödeyecekler. Para çekme işlemlerinde ise bu tutar çektikleri miktarın %1’i +1.70TL olacak. Diyelim 100 TL çektiniz, 100x%1+1.7= 2.7 TL komisyon gideri ödeyeceksiniz. Haliyle ATM yaygınlığı T.İşbankası kadar olmayan bir bankanın alacağı komisyon tutarı bir miktar daha yüksek olacak. Müşterisi olduğunuz bankaya ait komisyon tutarlarını bankanızdan öğrenebilirsiniz. Şuan için farklı banka ATM’lerinden yalnızca bakiye sorgulama, para çekme ve şifre değiştirme gibi işlemler yapılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir