IBAN’ını öğrendin mi?

IBAN2Sistemin getirisi olaraktan hepimizin bir banka hesabı mevcut. Sahip olduğunuz bu banka hesap numaralarında köklü bir değişikliğe gidildi. 2008/6 Sayılı Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tebliği 10.10.2008 tarih, 27020 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı ve IBAN hayatımıza çoktan girdi. 10.10.2008 itibariyle bankalar tarafından müşterilerine duyurulmaya başlanılan ve bugünden itibaren kullanılacak olan IBAN (International Bank Account Number), “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır.

IBAN’ın amacı; banka müşterilerine ait her bir hesabın numarasını uluslararası bir ölçekle tanımlayarak standart getirilmesini ve para transferlerinin hatasız, hızlı ve daha az bir maliyetle gerçekleştirilmesini sağlamak. Sistemle birlikte yanlış hesaba havale riski ortadan kalkacak ve para transferi sırasında alınan komisyonlar eşitlenecek.

Türkiye haricinde Avrupa Ekonomik Alanı’nda yer alan Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’te kullanılan IBAN’da; Türk Lirası/döviz, yuriçi/yurtdışı, aynı banka/farklı banka, aynı şube/farklı şube hiç farketmiyor ve muhakkak IBAN kullanılması gerekiyor.

Para göndereceğiniz kişinin IBAN’ını öğrenemiyorsanız da buna ilişkin işlem bazında geçerli olmak üzere yazılı beyan vermeniz gerekecek. Bunun yanında isme havalelerde numara kullanılmadığından, kredi kartı hesaplarına da IBAN verilmediğinden, elektirik, su, doğal gaz gibi aylık giderlerin banka aracılıkları ile ödenmesinde gerek olmadığından ise IBAN numaraları aranmayacak.

Önemli olan nokta, IBAN kişiye değil hesaba tanımlanacak; yani banka müşterisinin sahip olduğu her hesap için farklı IBAN’ları olacak. IBAN’ınızı hesabınızın bulunduğu bankalara başvurarak, İnteraktif bankacılık yoluyla ve ATM’lerden öğrenebilirsiniz.

26 karakterden oluşan IBAN’da ilk iki hane ülke kodunu belirtmektedir. ISO 3166 numaralı standarda göre Türkiye’nin kodu “TR” olarak belirlendi ve ülke kodundan sonra gelecek olan iki basamaklı sayı IBAN kontrol basamakları olacak. Daha sonra Merkez Bankası tarafından belirlenen 5 basamaklı banka kodu yer alacak. Banka kodundan sonra tek basamaklı rezerv alan bölümü ve ardından da 16 haneli büyük harf ve/veya rakamlardan oluşan hesap numarası yer alacak. Örnek: “TR 02 00001 0 1111111111111111”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir