Facebook BANKACILARgrubu

| 14 Ağustos 2015

BankacılarBu yazı Facebook BANKACILARgrubu üyeleri için hazırlanmıştır.

Grup, özünde bankacılık temelli paylaşımların olduğu, aynı ortak değerler ve tecrübelere dair paylaşımlara zemin oluştumak amacı ile vardır. Bazı üyeler bankacılık ve ekonomi gündemine dair paylaşımlarda bulunulmasından yana, bazıları da tüm gün iş hayatı içerisinde bunaldıkları stresi atmaya dair eğlencelik paylaşımlarım da olabileceğinden yanadır; o yüzden yönetim, orta yolu bulmaya ve dengeyi sağlamaya yönelik adımlar atılmasından ibarettir.

– Siz bankacı mısınız?

Şahsıma dair merak edilen soru işaretlerini de gidermek isterim; ben fiili olarak bir bankada çalışmamaktayım, lakin bir banka mensubu statüsündeyim. Almış olduğum akademik eğitim de, teori ve pratikte sektör ile fazlasıyla içli dışlı bir konumda yer almama sebep olmaktadır. Titrimi merak edenler için uygun cevap ‘editörlük’tür.

– Grupta neden bankacı olmayan üyeler var?

Gruba gelen üyelik talepleri arasında farklı amaçlar gözettiği belli olan kişiler baştan elenmektedir lakin bir kişinin bankacılıkla ilgili olup olmadığı profil bilgileri ışığında çok net de anlaşılamamaktadır. Grup üyeliği sırasında banka adı ve sicil numarası talep etme gibi bir imkan da olmadığı için halihazırda yürüyen sistem en idealidir.

Üstelik sizce gruba üye olmayı kimler hak etmektedir? Mesela bir bankada çalışan güvenlik görevlisi yahut bankacılık okuyan bir üniversite öğrencisi, emekli bir bankacı ya da banka bünyesinde çalışan bir sigorta firması çalışanı uygun mudur, yoksa değil midir? Tecrübeler ışığında bir filtre uygulanmaktadır elbette ama konuyla hiç alakası olmadığı halde gözden kaçan üyeler olabilmektedir, bu durumda da ilgili paylaşımı sistem üzerinden şikayet edildiğinde şikayetler değerlendirilmektedir. (Ki, bankacıların paylaşımlarının ana konuyla ne kadar ilgili olduğu da tartışılır bir konudur.)

– Paylaşımlarım neden kaldırılıyor?

Bazı paylaşımlar Anayasa’ya aykırılık, kişilik haklarına saldırı, hakaret vb. durumlar içermektedir; bu gibi durumlara müsamaha gösterilmemekte, uyarı yapılmaksızın ilgili paylaşımlar kaldırılmakta ve üyelerin üyelikleri sonlandırılmaktadır.

Gün içerisinde gelen bir karikatür paylaşımı sıkıntı yaratmazken karikatür gruplarından çok karikatür paylaşımının gerçekleşmesi grup kullanım verimliliğini düşürdüğü için müdahale edilmektedir. Aynı durum caps tabir edilen alıntılanmış görseller için de geçerlidir. Hali hazırda bu gibi (karikatür, caps, müzik videosu vb.) paylaşımların yapıldığı çokça grup bulunmaktadır, eğer bu tarz paylaşımlardan keyif alıyorsanız ilgi alanlarınıza yönelik gruplara üye olmanızı tavsiye ederim.

Hemen her çalışan haftabaşı pazartesi sendromu yaşamakta haftasonu tatil rahatlığı ile cuma günü buna yönelik rahat bir ruh haline bürünmektedir. Yalnız bu durum zaman içerisinde her cuma ve pazar günü yapılan paylaşımların birbirini tekrarlayan ve grup verimliliğini düşüren bir hale getirmiştir, bu yüzden bu tarz paylaşımlara da müdahale edilmektedir.

Paylaşım yapan kişilerin gizlilik ayarlarından dolayı paylaşılan gönderi yalnızca kişi ve arkadaşları tarafından görülebilmekte ve grupta görüntülenmemektedir, bu gibi gönderiler de gruptan temizlenmektedir.

En büyük sıkıntıların başında ise aynı paylaşımın farklı üyeler tarafından defaatlerce paylaşılmasıdır, grup üyesi olarak karşılaştığınız orijinal bir paylaşımı grup üyeleri ile paylaşmak isteyebilirsiniz ama unutmayın sizin için yeni olan bir paylaşım daha önce çok kez grupta paylaşılmış olabilmektedir. Ki, aynı gün içerisinde aynı gönderinin 4-5 kez farklı üyeler tarafından paylaşıldığı da olmaktadır.

Sözün özü: Bu grup ortak noktaları bankacılık sektörü olan bireyleri bir araya getiren keyifli ve verimli paylaşımlara aracılık yapma amacıyla kurulmuş bir yapıdan ibarettir. Yönetim anlayışına aykırı görüş ve düşünceleriniz olduğu takdirde bunu yapıcı eleştiri olarak yansıtabilir yahut gruptan ayrılabilirsiniz, bu sizin inisiyatifinizdedir.

Saygılar sunarım.

Bankacılar grubu kurucu ve yöneticisi
Engin Enginer

Ek bilgi:

2007 yılından bugüne yaklaşık 8 yıldır grubun kuruculuğu yanısıra yöneticiliğini de yapmaktayım. Bu süreç sosyolojik ve sosyal medyada kullanıcı tutumlarına yönelik araştırmalar açısından örneklem kitle oluşturarak büyük bir kaynak haline gelmiş durumdadır.

Facebook kurulduğunda bir üniversitedeki öğrencilere yönelik iken hızla gelişmiş ve sınırlarını genişletmiştir. İlk dönemlerde yalnızca belirli e-posta adreslerinden (önce edu uzantılı akademik adresler, sonra kayıtlı domain üzerinden alınan adresler) kullanıcı kabul ediyorken sonrasında bedava verilen (hotmail, yahoo, gmail vb.) hizmet adreslerinden de üye kabul etmeye başlayınca dünya çapında yaygınlaşma sürecine geçmiştir. Ülkemizde Facebook’un yayılmaya başlaması 2007 yılının sonbaharına denk gelir.

Facebook’a üye olduktan sonra sistemin özelliklerini denemek için ilgi alanlarıma yönelik açtığım gruplardan biri de Bankacılar grubudur. (Yönettiğim grup ve sayfalara buradan erişilebilir.) Facebook, Friendfeed’i satın aldıktan sonra o sistemi grup özelliğine adapte edip forum yapısını ‘grup’ özelliğinde uygulamaya başlamış, duyuru, etkinlik oluşturumu vb. özelliklere yönelik de ‘sayfa’ sistemini getirmiştir.

Amaca yönelik olarak sayfa sistemi kullanımı daha verimli olduğundan Bankacılar sayfasını açışımın ardından grubu kapatma kararım; başta Sn. Veli Toklu ve diğer üyelerden gelen talep doğrultusunda önce ertelenmiş sonra da grubun kapatılmasından vazgeçilmiştir. (Bankacılar sayfasına buradan erişebilirsiniz.)